Aktuelt

Dette er første gang Norge sender skip inn i en Frontex-operasjon.

- Vi er spente på hva som vil møte oss, men mener vi er godt forberedt for de oppdragene vi vil få, sier styrkesjef Tore Barstad som leder operasjonen ombord.

Catania på Sicilia vil være hjemmehavn for skipet under oppdraget i Middelhavet, og mannskapet på Siem Pilot vil i løpet av dagen møte representanter fra Frontex for nærmere brief om oppdraget. Etter planen vil skipet reise ut i operasjonsområdene allerede fredag. Dette har mannskapene forberedt godt siden de forlot Bergen søndag 31. mai.

- Vi har brukt transportetappen til å bli godt kjent med hverandre, og vi har brukt mye tid på å etablere rutiner for det vi skal gjøre. Vi har også trent på ulike situasjoner og den enkeltes oppgaver, sier Barstad.

Det norske skipet skal være en del av operasjon Triton som er en Schengen yttergrenseoperasjon i regi av Frontex.  Operasjonen skal støtte Schengens medlemsland som opplever stort press mot yttergrensene. Det norske skipets oppdrag er grensekontroll ved Schengens yttergrense i sjøområdene sør for Italia for å sikre at personer som krysser grensene blir kontrollert.

Det er gjennom dette området svært mange migranter fra Nord-Afrika reiser ? med Italia og Malta som mål. Oppdraget betyr også at skipet trolig vil bli satt inn i rene redningsoperasjoner. Dette vilinnebære å redde mennesker som er i havsnød og ta hånd om eventuelt omkomne.

- Mannskapene fra politi, Forsvaret og skipets eget mannskap har blitt et sammensveiset team som nå er svært motiverte for det arbeidet vi er satt til å utføre, sier Barstad.

Det vil til enhver tid være rundt 20 personer om bord fra politiet og Forsvaret. I tillegg kommer skipets eget mannskap. Kripos har det operative ansvaret for det norske bidraget. Operasjonen ledes av politiets styrkesjef ombord.

Fakta om Frontex

Frontex er EUs organ for ytre grensekontroll. Medlemslandene i EU/Schengen har 80 000 km sjøgrense og 8 000 km landegrense, og presset mot yttergrensene er økende. På grunn av den sterkt økende trafikken av migranter over Middelhavet har Frontex etablert grensekontrolloperasjoner i Hellas, Italia/Malta og Spania.

Gjennom deltakelse i operasjonen skal man bidra med kontroll og redning av det store antallet migranter som ankommer Schengen-territoriet fra eller via Nord-Afrika, Midtøsten eller Tyrkia.

Siden 2005 har Norge deltatt med personell både i Frontex' hovedkvarter i Warszawa og i operasjoner. Dette er første gang det sendes et norsk skip for å delta i denne type oppdrag.

Fakta om Operasjon Triton:

Regjeringen vedtok i april 2015 at Norge skulle sende et skip til Middelhavet for å delta i Operasjon Triton. Den 13. mai undertegnet Justisdepartementet en kontrakt med rederiet Siem-Meling DA om leie av supply-skipet  Siem Pilot. Skipet reiste fra Norge søndag 31. mai.

Operasjon Triton blir ledet av Italia og er en Frontex EU-/Schengen yttergrenseoperasjon. Norges bidrag i Operasjon Triton er foreløpig satt til seks måneder.

Pressehenvendelser om det norske skipet rettes til Kripos.

Flere bilder legges på  Kripos' Flickr-konto.

Pressetelefon: 23 20 80 60
e-post:kripos.info@politiet.no.