Aktuelt

Det norske bidraget til Frontex` Operasjon Triton har mandag ettermiddag og kveld deltatt i en redningsaksjon sør i Middelhavet sammen med den italienske kystvakten. Mannskapet har reddet over 600 migranter fra to trebåter. Båten tar også ombord personer som er reddet fra andre skip.

Redningsaksjonen varte i flere timer. Alle migrantene blir godt tatt vare på av mannskapet på det norske skipet. Det var ikke døde personer blant de som er reddet og ingen som synes å være alvorlig syke. Det er flere gravide blant de som er reddet.

Det var mandag morgen at det norske skipet fikk anmodning fra den italienske hovedredningssentralen om å bistå i en redningsaksjon. Kort tid etter satte skipet kurs mot stedet der to migrantbåter var i havsnød. Selve redningsaksjonen ble gjennomført i samarbeid med et fartøy fra den italienske kystvakten. Det norske mannskapet har gjennomført omfattende trening og forberedelser til nettopp slike redningsaksjoner.

- Redningsaksjonen gikk etter planen og jeg er fornøyd med at det vi har trent på fungerer. Vi fikk alle migrantene trygt over fra de overfylte båtene de satt i, til lettbåtene vi bruker for å frakte dem inn til Siem Pilot. De blir nå tatt hånd om av politi- og forsvarspersonell om bord, sier styrkesjef Tore Barstad.

Redningsaksjonen er den første for det norske skipet, som sluttet seg til Frontex-operasjonen fredag 12. juni.

Fakta om Frontex:

Frontex er EUs organ for ytre grensekontroll. Medlemslandene i EU/Schengen har 80 000 km sjøgrense og 8 000 km landegrense, og presset mot yttergrensene er økende. På grunn av den sterkt økende trafikken av migranter over Middelhavet har Frontex etablert grensekontrolloperasjoner i Hellas, Italia/Malta og Spania.

Gjennom deltakelse i operasjonen skal man bidra med kontroll og redning av det store antallet migranter som ankommer Schengen-territoriet fra eller via Nord-Afrika, Midtøsten eller Tyrkia. Siden 2005 har Norge deltatt med personell både i Frontex' hovedkvarter i Warszawa og i operasjoner. Dette er første gang det sendes et norsk skip for å delta i denne type oppdrag.

Fakta om Operasjon Triton:

Regjeringen vedtok i april 2015 at Norge skulle sende et skip til Middelhavet for å delta i Operasjon Triton. Den 13. mai undertegnet Justisdepartementet en kontrakt med rederiet Siem-Meling DA om leie av supply-skipet Siem Pilot. Skipet reiste fra Norge søndag 31. mai. Operasjon Triton blir ledet av Italia og er en Frontex EU-/Schengen yttergrenseoperasjon. Norges bidrag i Operasjon Triton er foreløpig satt til seks måneder.

 

Pressehenvendelser om det norske skipet rettes til Kripos.

Pressetelefon: 23 20 80 60

E-post: kripos.info@politiet.no

Bilder fra redningsoperasjonen deles på Kripos Flickr-konto.

Video fra redningsoperasjonen deles på Kripos Youtube-konto.