Aktuelt

Oppdraget består i å bistå greske myndigheter med grensekontroll av båter på vei til Hellas, og det involverer å redde personer i havsnød.  

Mandag morgen reddet mannskapet 14 migranter og tok dem om bord i redningsskøyta. Flere av personene ble reddet direkte opp fra vannet.  Migrantene er mellom 14 og 25 år og har oppgitt at de er fra Syria.  Det var 13 menn og èn kvinne. Migrantene ble bragt i land i Mytilini på Lesbos hvor de blir tatt hånd om videre av greske myndigheter.

- Migrantene ble samlet i baugen på båten hvor de fikk vann. De var redde, men etter forholdene i god fysisk forfatning, sier styrkesjef Terje Klevengen.

«Peter Henry von Koss» er en del av Frontex` operasjon Poseidon. Om bord i redningsskøyta er det tre personer fra politiet inkludert styrkesjef og tre fra Redningsselskapet. Dette er personell med lang erfaring fra operativ tjeneste.  I tillegg er det med en liason fra den greske kystvakten.

- Vi ser at det er et stort behov for oss, og at både fartøy og utstyr passer godt til det farvannet vi arbeider i. Redningen vi gjennomførte mandag morgen bekreftet også at mannskapet jobber svært godt sammen, sier beredskapssjef i Redningsselskapet, Ronny Pedersen.

«Peter Henry von Koss» fortsetter patruljering mandag kveld. 

Fakta om Operasjon Poseidon:

Regjeringen besluttet i juni å tilby ytterligere bidrag til Frontex etter at Redningsselskapet stilte redningsskøyta «Peter Henry von Koss» til rådighet. Den 25. juni 2015 undertegnet Justisdepartementet en avtale med Redningsselskapet om deltakelse frem til 20. desember 2015.

Fartøyet vil være med i Operasjon Poseidon i Hellas hvor til sammen 14 europeiske nasjoner bidrar med personell og utstyr. Flere internasjonale organisasjoner er også involvert. Operasjon Poseidon blir ledet av Hellas og er en Frontex EU-/Schengen yttergrenseoperasjon. Norge bistår også i Frontex Operasjon Triton i Italia med skipet «Siem Pilot».

Kripos har det operative ansvaret for Norges bidrag og pressehenvendelser om det norske fartøyet rettes til Kripos.

Pressetelefon: 23 20 80 60
E-post: kripos.info@politiet.no

Bilder deles på Kripos Flickr-konto.