Aktuelt

Siem Pilot - på dekk Siem Pilot - på dekk

Skipet Siem Pilot gikk søndag 6. desember inn til havn i italienske Reggio Calabria  med 906 migranter om bord. Migrantene ble tatt opp sør i Middelhavet i flere ulike redningsaksjoner fredag.

- Vi begynte med redninger klokka 10.25 og fikk om bord siste migrant 22.30 om kvelden. Siem Pilot har kun en gang tidligere hatt så mange på dekk. Her var nyfødte, flere gravide og i alt 25 ulike nasjonaliteter, sier styrkesjef Erling Olstad.

Kartlegger tilretteleggere
Siem Pilot ble med i Frontex` Operasjon Triton i juni og har med helgens redninger bragt mer enn 10.000 migranter til Italia. Skipet patruljerer havområdene mellom Italia og Libya, og totaltallet på reddede er per 6.12.15 10.558 personer. I tillegg til å redde de som er i havsnød, ser mannskapet etter mulige tilretteleggere, vitner og organisatorer om bord i migrantbåtene. Informasjonen overleveres italienske myndigheter når skipet kommer til land.

- Vi er meget fornøyd med samarbeidet mellom politi, Forsvaret og det sivile mannskapet om bord på Siem Pilot. Vi får svært gode tilbakemeldinger fra Frontex og italienske myndigheter for måten de løser oppdragene sine på, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.

Skipet tilpasset vintervær
Denne helga kom det over tjue ulike nødanrop i området der Siem Pilot patruljerte. Først hjalp mannskapet på det norske skipet migranter fra tre ulike gummibåter, før de overtok personer som allerede var reddet av andre skip. Redningsaksjonene foregikk under rolige forhold, men det har til tider vært dårlig vær på vei mot Italia. Siem Pilot har nå blitt tilpasset mer vinterlige forhold og har fått en presenning over dekket som ly mot regn og lavere temperaturer. Migrantene får også utlevert tepper og luer.
                                                                                                    
Blant de 906 migrantene om bord var 715 menn, 168 kvinner og 23 barn. Kripos har ansvaret for Siem Pilot i Operasjon Triton og redningsskøyta Peter Henry von Koss som patruljerer Schengens yttergrense utenfor Lesbos.