Aktuelt

Håkon Finstad Håkon Finstad

Det var over 300 søkere til stillingene og Kripos har rekruttert blant erfarne politifolk fra alle politidistrikt. Kripos har det operative ansvaret for Siem Pilot i Italia og Peter Henry von Koss på Lesvos.

- Tilnærming, handlemåte og metoder baserer seg på erfaring fra Norge. Men det å ha redningsaksjoner hvor du vet at du kan få mange titalls mennesker i sjøen, er noe annet enn det jeg er vant til. Her er det mange som ikke kan svømme og som er uten skikkelige flytemidler, sier Håkon Finstad, som til vanlig jobber i Havnepolitiet i Oslo.

Sammen med Svein Walle fra Øst politidistrikt og Brian Skotnes fra Oslo politidistrikt kommer Finstad denne uka tilbake fra sin første periode på redningsskøyta Peter Henry von Koss. Redningsskøyta patruljerer mellom Lesvos og Tyrkia og bistår greske myndigheter med grensekontroll.

Brian Skotnes Brian Skotnes

- Jeg har hatt mange fine opplevelser og det gir god erfaring å jobbe i et annerledes miljø. I Operasjon Poseidon har jeg følt at jeg som enkeltperson har utgjort en betydelig forskjell gjennom å redde liv, sier Brian Skotnes, til daglig innsatsleder i Oslo politidistrikt.

Regjeringen har besluttet å videreføre Norges bidrag til Operasjon Triton og Poseidon fram til sommeren. Mannskapet på Siem Pilot har siden juni 2015 bragt over 11600 personer trygt til land i Italia. Mannskapet på Peter Henry von Koss har tatt om bord nesten 2000 personer i havsnød. I tillegg er båter med til sammen nærmere 1800 migranter tauet i land.

- Redningsoppdragene her nede har ofte et stort antall forulykkede og redningstjenesten er på langt nær like utviklet som hjemme. Det er også spesielt med så mange barn involvert, sier Svein Walle, som har vært styrkesjef på Peter Henry von Koss de siste fire ukene.

I tillegg til redningsoppdrag har mannskapene gitt informasjon til gresk og italiensk politi om tilretteleggere og menneskesmuglere. Informasjonen har ført til flere pågripelser. Både Svein Walle, Brian Skotnes og Håkon Finstad skal tilbake til Lesvos i løpet av våren.