Aktuelt

Åsted på Filippinene Åsted på Filippinene

Lørdag 23. april gjennomførte National Bureau of Investigation (NBI) på Filippinene en stor aksjon rettet mot et miljø som Kripos avdekket gjennom etterforskingen mot den siktede mannen i Norge. Over 40 tjenestemenn fra NBI deltok i aksjonen. Fra Norge deltok en etterforskingsleder og en etterforsker fra Kripos. I tillegg deltok en statsadvokat fra Det nasjonale statsadvokatembetet og en koordinator fra Interpol-kontoret på Kripos. 

Under aksjonen på Filippinene ble to voksne personer pågrepet av NBI. Disse er nå siktet for å ha stått bak liveoverførigen av overgrepene. Det ble under aksjonen også funnet seks barn i alderen 9 til 17 år. Disse tas nå hånd om av myndighetene på Filippinene. 

I den norske etterforskingen er en 65 år gammel mann fra Hordaland varetektsfengslet, blant annet siktet for overtredelse av straffeloven (1902) §192 første ledd bokstav c.

I følge siktelsen har han med truende adferd over internett fått barn på Filippinene til å ha seksuell omgang med andre barn eller å ha utført tilsvarende handlinger med seg selv. Overgrepene ble direkteoverført på internett.  I loven er dette sidestilt med å utføre egne overgrep. Siktede har også produsert videoer av overgrepene og delt disse med norske barn.

Han er også siktet for grov menneskehandel.

I den norske etterforskingen har vi så langt tatt tilrettelagte avhør av rundt 30 norske barn og gjennomgått beslag.

- Liveoverføring av overgrep er noe vi har sett på med stor bekymring. Vi er glade for det gode samarbeidet med filippinsk politi. Slik det ser ut nå har man gjennom denne aksjonen reddet flere barn fra pågående overgrep, sier sjef Kripos Ketil Haukaas.

Kontakt:

Kripos.info@politiet.no

Pressetelefon: 23 20 80 60