Forsiden

Båten har tatt om bord over 4300 migranter. Det er tatt hånd om 8 døde. Nær 2000 migranter er tauet i land. På hvert team om bord har det vært tre politifolk og tre tjenestepersoner fra Redningsselskapet. Til sammen har over 70 tjenestemenn og kvinner tjenestegjort i operasjonen.

- Mannskap fra politiet og redningsselskapet har gjort en innsats det står stor respekt av. De har reddet manges liv mellom Lesvos og Tyrkia og de har gitt viktige bidrag til bedre grensekontroll ved en av Schengens yttergrenser. Vi vil takke Redningsselskapet for et svært godt og lærerikt samarbeid, sier sjef Kripos Ketil Haukaas.

Da oppdraget startet i 2015 kom det svært mange migranter fra Tyrkia til Hellas, og mange druknet på veien. Etter avtalen mellom EU og Tyrkia våren 2016, har det kommet langt færre og redningsskøyta har i større grad kunnet drive tradisjonell patruljering og grensekontroll. Mannskapet har også bidratt med informasjon om mistenkte menneskesmuglere.

Regjeringen besluttet tidligere i år å avslutte redningsskøytas bidrag i Operasjon Poseidon.

- Vi er glade og stolte over at vi for første gang i Redningsselskapets historie bestemte oss for å bidra internasjonalt. Samarbeidet med politiet har fungert helt fantastisk, og vi er klare til å ta utfordringen igjen hvis behovet melder seg et annet sted i verden, sier Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet.

I Frontex-operasjonen Triton sør for Italia bistår Norge fortsatt, med skipet Olympic Commander. Her jobber politiet sammen med Forsvaret og rederiet Olympic shipping. Kripos har ansvaret for Norges bidrag i Frontex-operasjonene.