Aktuelt

Flyktningesituasjonen i Europa engasjerer mange og det er helt naturlig. Vi blir alle påvirket av de forferdelige scenene som blant annet utspiller seg langs strendene i Middelhavet.

Politiet minner om at det er brudd på norsk lov å hjelpe personer som har til hensikt å søke asyl over grensen og inn i Norge ? selv om flyktningene deretter melder seg hos politiet for registrering og videre behandling. Det er straffbart å frakte mennesker over grensen som ikke har gyldige reisedokumenter selv om de er asylsøkere.   

- Å frakte mennesker over grensen uten gyldige reisedokumenter regnes derfor som menneskesmugling. Dermed blir saken anmeldt og må etterforskes som en straffbar handling. De personer som har til hensikt å søke asyl, blir da vitner i saken og utsettes for etterforskning. Dette kan forsinke den videre asylprosessen og gi flyktningene ytterligere belastninger, når de først ønsker en trygg behandling, sier politiadvokat John Ø. Skarpeid i Østfold politidistrikt.

Hovedmålet for politiet er å ta de menneskesmuglerne som gjør dette i profittøyemed, altså tjener penger på å frakte mennesker over grensen.

- Politiet kan ikke vite dette når en bil blir stoppet ved grensen. Derfor vil disse automatisk bli etterforsket. Politiet skjønner at mange ønsker å hjelpe i den tragiske situasjonen, men politiet ber om at man ikke setter seg i bilen for å hjelpe noen over grensen, sier politiadvokat John Ø. Skarpeid i Østfold politidistrikt.

Kontaktperson:
Politiadvokat  John Ø. Skarpeid i Østfold politidistrikt er tilgjengelig via tlf 69 02 70 00 frem til klokken 16 i dag torsdag 10. september.